|   | 

Produkty niezbędne w zdrowej diecie. Sprawdź, czy znajdują się w Twojej kuchni

Twoja codzienna dieta będzie zdrowa, jeśli Twoja kuchnia będzie pełna zdrowych produktów, które mają niską zawartość cukru, tłuszczu i soli, a wysoką zawartość błonnika i białka. Chociaż nie ma nic z natury złego w okazjonalnym słodkim poczęstunku, to dobrym pomysłem jest, aby w Twojej kuchni znalazły się zdrowe zszywki.

Z kilku produktów spożywczych korzystamy w kuchni niemal codziennie - na przykład z tłuszczów i źródeł białka. Warzywa są również ważnym elementem zdrowej diety. Upewnij się, że masz te produkty w swoim domu. Produkty te są niedrogie, a pozwolą Ci przygotować wiele smacznych potraw.

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy, oliwkowy, słonecznikowy czy smalcowy może zastąpić tłuszcze nasycone, takie jak masło, smalec czy ghee. Olej rzepakowy jest uniwersalnym olejem, który może być używany do gotowania, smażenia i jako dodatek do potraw. Ma niższą zawartość tłuszczów nasyconych, wyższą zawartość witaminy E i wyższy punkt dymienia niż oliwa z oliwek. Ogranicz swoje spożycie oleju do jednej do dwóch łyżek stołowych dziennie.

Sprawdź składniki kuchni Lidla na stronie https://taniasobota.pl/kuchnia-lidla_wpdq.a

Suszone zioła

Aby stworzyć prawdziwy smak bez sztucznych dodatków, zamień gotowe sosy lub dressingi, które mają wysoką zawartość cukru, na suszone zioła i przyprawy. Kurkuma dodaje złotego koloru, podczas gdy imbir daje uczucie ciepła, kmin rzymski ma orientalny zapach, a bazylia może być użyta do przyozdobienia każdej potrawy. Zioła i przyprawy dodają potrawom naturalnego smaku. Dzięki nim trzymasz się z dala od słonych, gotowych sosów, które nie sprzyjają zdrowemu gotowaniu.

Składniki kuchenne

Makaron pełnoziarnisty

Zastąp biały makaron, ryż lub chleb odmianami pełnoziarnistymi o wysokiej zawartości błonnika. Błonnik jest ważny dla zdrowia jelit. Obniża cholesterol, a także zmniejsza ryzyko raka jelita grubego i cukrzycy typu 2. Pełnoziarnisty biały ryż wymaga dłuższego gotowania, ale zawiera 4,5 razy więcej błonnika. Dzięki temu dłużej czujesz się syty i lepiej trawisz. Resztki są pyszne jako sałatka lub smażone następnego dnia.

Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki mają niższy indeks glikemiczny niż zwykłe ziemniaki. Oznacza to, że są trawione wolniej i uwalniają więcej energii. Słodkie ziemniaki zawierają antyoksydanty beta-karoten, który nadaje im żywy kolor. Zaliczają się również do jednej z pięciu dziennych porcji warzyw (białe ziemniaki nie). Spróbuj chrupiącego słodkiego ziemniaka pieczonego w piekarniku z fasolą i bez dodatku cukru. Możesz też pokroić je na kawałki, aby stworzyć kolorową alternatywę dla standardowych frytek.

Komosna ryżowa

Zastąp puste węglowodany, które masz w swojej spiżarni, pokarmami, które mają naturalnie wysoką zawartość białka, takimi jak fasola lub soczewica. Jedna filiżanka ugotowanej, wysokiej jakości komosna ryżowama 8 gramów białka. Jest to niezbędne dla wegan. Komosna ryżowa jest bezglutenowa, zajmuje 10-15 minut, aby ugotować i jest świetną alternatywą dla nierafinowanego ryżu, makaronu lub chleba. Wymieszaj komosę ryżową z ugotowaną soczewicą i ulubionym sosem pomidorowym, aby zrobić wegańskie bolognese, lub zjedz komosę ryżową na słodko w mleku z ulubionymi owocami na śniadanie.

Zobacz również

Optymalny serwis, który zrewolucjonizuje Twoje życie. Poruszamy tematy zdrowia, urody, jedzenia, podróży i wiele, wiele innych! 

Przekonaj się sam.

Cytat

Keep your vitality. A life without health is like a river without water.

Maxime Lagacé