|   | 

Rzeczy, które możesz zrobić, aby być lepszym kucharzem w tej chwili

1. Kupcie natychmiastowy cyfrowy termometr do mięsa.

Najszybszy sposób na zrujnowanie idealnie marmurkowego steku za 25 dolarów? Pociąć go, żeby dowiedzieć się, czy jest średnio rzadki. Tak, Termapen kosztuje 95 dolarów, ale cztery steki później, złamałeś nawet.

2. Napiszcie w swoich książkach kucharskich.

Zupa mogła użyć więcej pomidorów? Kurczak potrzebował jeszcze dziesięć minut w piekarniku? Zanotuj to, a nigdy więcej nie popełnisz tego błędu.

3. Opanujcie szybkie kiszenie.

Ubić trochę soli i cukru do białego octu. Wlać cienko pokrojone surowe warzywa. Poczekaj 20 minut. Jedzcie.

4. Profesjonalnie naostrzyć noże.

Możesz mieć w domu stalową lub ostrzałkę, ale raz w roku zdobądź profesjonalistę, który ożywi te noże. Twoje siekanie będzie szybsze, dokładniejsze i, wierz lub nie, bezpieczniejsze.

5. Cztery słowa do przeżycia: paczka rodzinna z kurami udowymi.

Piersi kurczaka są drogie i po pewnym czasie mogą stać się nudne; uda są soczystsze, tańsze i bardziej aromatyczne.

6. Rzuć większość swoich przypraw - szczególnie ten zmielony kminek.

Mielone przyprawy szybko umierają. Więc daj im powiew - jeśli nie będą pachnieć, nie będą smakować jak nic. A jeśli nie smakują jak nic, gotujesz z bezsmakowym, brązowym proszkiem.

7. Dołącz do CSA.

Przynajmniej nauczysz się gotować jarmuż na piętnaście sposobów. Maksymalnie poszerzysz swoje horyzonty kulinarne, znajdując sposoby na wykorzystanie wszystkich tych świeżych produktów.

8. Wymień swoją nieprzywierającą patelnię.

Czy twoja jajecznica zsuwa się z patelni, jeśli nie używasz oleju lub masła? Powinny. Może być czas na ulepszenie.

9. Traktuj swoje zioła jak kwiaty.

Nie ma nic gorszego niż kulejące zioła. Następnym razem przyciąć łodygi i włożyć pietruszkę do szklanki wody, założyć na nią plastikową torbę i schować w lodówce.

10. Zdobądź mandolinę i nie bój się jej użyć.

Chcesz wspaniałych ziemniaków z przegrzebkami czy marchewki z jajecznicą? Kup mandolinę. Jesteś strachem na wróble? Noś odporną na przecięcia rękawicę ochronną, aż poczujesz się gołymi rękami.

11. Podwójna partia ryżu (lub quinoa, lub bulgaru, lub...)

Ugotowane w lodówce ziarna oznaczają, że smażony ryż, pilaw, miseczki ryżowe i solidne sałatki są w zasięgu ręki.

12. Upewnij się, że miejsce pracy jest dobrze oświetlone.

Spójrz, 40-watowa żarówka w Twoim okapie piekarnika nie pokroi jej. Zdobądź tanią lampkę zaciskową ze sklepu z narzędziami, abyś mógł zobaczyć, co robisz.

13. Kup papier pergaminowy.

Na czym jeszcze zamierzasz upiec swoje warzywa? Jak inaczej zrobisz szybką kolację z rybą w papilotach?

14. Zapasy na super-sztuce, przypadkowe kawałki mięsa.

Zamrażarka pełna pieczonych szyjek indyków i kawałków wołowiny z kości zapewni ci zawsze to, czego potrzebujesz do zrobienia bulionu.

15. Zachowaj swoje parmezanowe skórki i zamrażaj je na później.

Pamiętasz to coś z kawałkami mięsa w super stercie? Pomyślcie o skórkach jak o kościach sera.

16. Kupcie nową gąbkę kuchenną.

Egzystencjalna tura pytań. Jeśli twoja gąbka jest brudna i śmierdzi, jak możesz oczekiwać, że będzie czyścić naczynia?

17. Załóżcie pokrywkę na garnek, żeby woda szybciej się zagotowała.

Wydaje się to oczywiste, ale jeśli nie wiesz, to teraz wiesz.

18. Wysuszcie sałatkę zieloną ręcznikiem kuchennym.

Przędzelki do sałatek? Takie nieporęczne i wkurzające. Zamiast tego włóż świeżo umytą zieleninę do czystego ręcznika, zbierz ją na końcach i machaj tą przyssawką dookoła, aż sałatka wyschnie (lub Twoje ramię będzie zmęczone).

19. Zachowaj schmaltz.

Tłuszcz z kurczaka to niesamowita rzecz, bez względu na to, czy smażysz w nim cebulę, smażysz w nim zieleninę, czy rozsmarowujesz ją na grzance. Więc po zjedzeniu pieczonego obiadu z kurczaka, odcedź teraz schłodzony płynny tłuszcz do plastikowego pojemnika i przechowuj go w zamrażarce. (Pro wskazówka: Dotyczy to również tłuszczu bekonowego).

20. Użyj miski na śmieci.

Czapka z główki do Rachael Ray. Kup dużą miskę i trzymaj ją w gotowości do wypełnienia skorupkami jajek i innymi śmieciami powstałymi podczas gotowania.

21. Kup nową obieraczkę Y.

Jak anegdoty o licealnych meczach piłkarskich, obieraczki tępią się, zwłaszcza po kilku latach. Polecamy obieracz Kuhn Rikon Swiss Peeler, który kosztuje tylko siedem dolców.

22. Znajdź największą miskę do mieszania, jaką możesz i kup ją.

Nie można rzucać sałatką, mieszać ciasteczek ani robić klopsików w maleńkiej miseczce z płatkami zbożowymi. Jedyne co możesz zrobić, to zrobić większy bałagan.

23. Unikaj złych desek do krojenia szkła.

A oni wszyscy są źli. Szklane deski do krojenia wysyłają dreszcze w dół kręgosłupa, kiedy ich używasz. Tępią twoje noże. Są śliskie. I są trudne do użycia. Zamiast tego używaj drewna, bambusa lub plastiku.

24. Kupcie dwa bochenki tego wspaniałego chleba i zamrażajcie jeden.

Chleb naprawdę dobrze trzyma się w zamrażarce. I zawsze jest na to wiele sposobów. Po prostu pamiętaj: Powietrze jest wrogiem! Zawiń ten bochenek w folię (pokrojony lub nie) i włóż go do torby zamrażalnika przed odłożeniem.

25. Przestań tłoczyć swoje patelnie.

Jedzenie, które jest zatłoczone w żeliwnej patelni lub blaszanej tacy, staje się parzone - i zawilgocone - zamiast chrupiącego.

26. Toast za przyprawy...

Szybki stint w suchej patelni na średnim ogniu budzi suche przyprawy i uwalnia ich olejki, co oznacza, że twoja papryka będzie smakować dużo więcej papryki-y. Użyj całych przypraw, obserwuj patelnię jak jastrząb i ciągle mieszaj, aż przyprawy będą pachniały, a następnie przenieś na talerz, aby ostygnąć przed użyciem.

27. ...i twoje orzechy.

"Te orzechy są zbyt chrupiące", powiedział nikt nigdy.

28. ...a także twoimi ziarnami.

To pierwszy krok do budowania smacznego, ciepłego smaku. (Używając quinoa? Toast przed płukaniem.)

29. Przypraw (niektóre) swoje warzywa cukrem.

Marchew, squash, pomidory - te warzywa mają naturalną słodycz, która jest wzmocniona odrobiną (tylko odrobiną!) cukru.

30. Nie bój się uruchomić alarmu przeciwpożarowego.

Zwłaszcza podczas gotowania mięsa. Dym równa się golenie, a golenie są pyszne.

31. Włóż wilgotny papier lub ręcznik kuchenny pod deskę do krojenia.

W ten sposób, twoja deska nie ześlizgnie się podczas siekania.

32. Gdy przepis wzywa dla czekoladowych wiórów, łamie bar czekolady zamiast.

Siekać twój swój swój frytki tworzy kieszenie rozpływająca się czekolada przez twój ciasteczka - niektóre mali, niektóre wielcy, wszystkie pyszni.

33. Sól do sałatek.

To dodaje tekstury. To sprawia, że opatrunek wyskakuje. To dowód, że nie ma nic, czego nie powinno się solić.

34. Schładza twój jedzenie przed stawiać je w lodówce lub chłodni.

Jeśli tego nie zrobisz, temperatura w lodówce wzrośnie. A jedyną korzyścią jest pleśń.

35. Nie wzbijaj tostów. Usmaż go.

Podgrzać trochę masła lub oliwy z oliwek na średnim ogniu. Ułóż w chlebie i smaż na złoty kolor po obu stronach. Sprzedaj swój toster.

36. Kupcie swoje awokado w meksykańskim sklepie spożywczym.

To są te sklepy, które sprzedają je dojrzałe.

37. Zawsze trzymaj cytryny w lodówce.

Dłużej utrzymają się w ten sposób, więc zawsze będziesz mógł dodać świeży sok z cytryny do wszystkiego, od dressingów po koktajle. Ponadto, możesz użyć wyciskanych skórek do czyszczenia i dezodoryzacji desek do krojenia.

38. Skarmelizuj więcej cebuli niż potrzebujesz.

Dużo więcej - użyjesz dodatków w omletach i kanapkach; na kurczaku, steku i wieprzowinie; w makaronach i gulaszach.

39. Weź Mikropłatowiec.

Masz problem z rozdrabnianiem kostek zamiast sera? Kupcie Mikropłatowiec, który zapewni lata rozdrabniania za około 15 dolarów.

40. Przerzuć się na metalowe miarki i łyżki.

Plastikowe osnowy z czasem stają się mniej precyzyjne.

41. Przechowywać sałatkę zieloną w zamykanej plastikowej torbie z papierowym ręcznikiem.

Ręcznik ma za zadanie wchłaniać wilgoć, dzięki czemu zielenina jest dłużej chrupiąca.

42. Znajdź (i kup) ręczniki kuchenne klasy profesjonalnej.

Och, spójrz, właśnie je dla ciebie znaleźliśmy.

43. Zmiękcz swoje masło...

Podawanie jej na zimno i na twardo na tostach - to jedyny sposób, aby zepsuć masło. (Musisz być miękki w pośpiechu? Tutaj są cztery sposoby.)

44. ...i wmieszać w nią coś.

Trochę szalotki, trochę posiekanych ziół, może trochę skórki cytrynowej. Właśnie zrobiłaś masło złożone.

45. Maty do suszenia naczyń z mikrofibry są lepsze niż stojaki na naczynia.

Tak samo jak przyzwoity ręcznik do naczyń. Kto ma miejsce na stojak na talerze?

46. Kupuj brązowy cukier, tak jak go potrzebujesz, w jak najmniejszej ilości.

Rzeczy po prostu nie trzymają się zbyt długo.

47. Ale jeśli twój brązowy cukier jest twardy jak skała, nie wyrzucaj go.

Odzyskaj go z minutą lub dłużej w mikrofalówce.

48. Załóż miseczkę z solą.

Posiadanie saszetki z solą zawsze w zasięgu ręki, gdy jesteś przy piecu, jest pierwszym krokiem do lepszego przyprawiania (patrz wskazówka 57).

49. Piec ciasta w szklanych patelniach.

Nagrzewają się one bardziej równomiernie niż puszka, a gdy Twoje ciasto jest wszędzie idealnie złocisto-brązowe, będziesz to wiedział.

50. Olej, sól, pieczeń w tej kolejności.

Podczas pieczenia warzyw wrzuć je do oleju, następnie dopraw solą i pieprzem i wrzuć ponownie. W ten sposób przyprawa przyklei się do twojego jedzenia.

Zobacz również

Optymalny serwis, który zrewolucjonizuje Twoje życie. Poruszamy tematy zdrowia, urody, jedzenia, podróży i wiele, wiele innych! 

Przekonaj się sam.

Cytat

Keep your vitality. A life without health is like a river without water.

Maxime Lagacé