Czym różni się oliwa z oliwek extra virgin od...
Oliwa z oliwek od wieków stanowi jeden z filarów diety śródziemnomorskiej i jest ceniona zarówno za swoje walory smakowe, jak i prozdrowotne. W...
Może natknąłeś się na koszyk nieodparcie sezonowych pomidorów i wyszedłeś za burtę na zakupy - a może była duża sprzedaż jabłek i schowałeś o wiele za dużo do koszyka na jedno ciasto. Jakkolwiek skończyło się na tym, że wszystkie produkty są obecnie w twoim posiadaniu, doskonałym sposobem na zatrzymanie ich na trochę dłużej jest ich zamrożenie.
Większość owoców i warzyw można zamrozić. To tylko kwestia przygotowania go przed odłożeniem, aby był gotowy do użycia, kiedy będzie potrzebny. Oto kilka wskazówek:
Większość owoców dobrze zamarza: jagody, wiśnie, brzoskwinie, śliwki, gruszki, winogrona. Najlepszym sposobem na zamrożenie czegoś jest zastanowienie się nad tym, jak zamierzasz to wykorzystać. Tak więc, jeśli planujesz ciasto truskawkowe, rdzeń i plasterki truskawek w dowolny sposób chcesz, aby pojawiły się one w Twoim ciastku. Ciasto jabłkowe? Możesz podrzucić całe nadzienie razem i zamrozić je. Twój mikser będzie szczęśliwszy, jeśli pokroisz owoce na kawałki nie większe niż cal, choć całe jeżyny lub jagody są w porządku.
Oto podstawowe kroki do zamrażania owoców:
1. Wyczyść owoc
Całe owoce opłukać pod gorącą wodą z kranu i osuszyć ręcznikiem. (Tak, gorąca woda! Według badacza żywności Harolda McGee, szybka kąpiel w gorącej wodzie pomaga zabić zarodniki pleśni). Jeśli masz do czynienia z jagodami lub innymi miękkimi owocami, po prostu rozłóż je na jednej warstwie, poklep delikatnie ręcznikiem i pozwól im wyschnąć na kilka godzin, aby nie zamarły za bardzo.
2. 2. Przygotuj owoc
Po wysuszeniu przygotuj owoce w zależności od potrzeb: łupinę i plasterki truskawek, pestki i pestki owoców (jeśli chcesz, to najpierw je obierz), usuń skórki i nasiona kantalupy i pokrój na kawałki, pokrój i usuń nasiona jabłek lub gruszek, obierz banany i tak dalej.
3. Zamrozić owoc
Połóż wszystko na pojedynczej warstwie na blasze lub blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, aby owoce nie przywierały do formy. Zamrozić na kilka godzin, aż owoce będą stałe, a następnie przenieść je do hermetycznego pojemnika lub torby zamrażalnika i wycisnąć jak najwięcej powietrza.
Zamrożone owoce można przechowywać do 3 miesięcy, a następnie podrzucać je do koktajli, posypywać poranną owsianką lub piec na placki.
Rozważając, które warzywa zamrozić, trzymaj się z dala od rzeczy, które najprawdopodobniej będziesz jadł tylko na surowo, jak ogórki i sałata, ponieważ mrożone warzywa lepiej jest gotować.
1. Czyszczenie i przygotowanie warzyw
Opłucz warzywa, a następnie zrób wszystko, co musisz, aby przyciąć zieloną fasolę, posiekać cukinię, pokroić bakłażan, pomidory rdzeniowe, kukurydzę łuskaną (ale zostaw jądra na kolbie - więcej na tym w ciągu minuty), obrać i pokroić squasha, pozbawić zieleni pędowej, jak jarmuż i collardy i rozerwać liście na duże kawałki, itp.
2. Warzywa blanszowe, jeśli konieczne
Większość warzyw będzie musiała być blanszowana, zanim będzie można je zamrozić. W ten sposób zatrzymuje się większość aktywności enzymów, które mogą spowodować zmianę konsystencji warzyw i utratę składników odżywczych w czasie. Blanszowanie sprawia, że ich kolor pozostaje żywy. (Możesz pominąć ten krok z zimowym squashem, słodkimi ziemniakami i innymi obfitymi warzywami).
Pomidory są kolejnym wyjątkiem od tej reguły. Jeśli chcesz zamrozić pomidory bez skórki, blanszowanie sprawi, że obranie ich stanie się powiewem wiatru. W przeciwnym razie możesz zostawić pomidory w całości i zamrozić bez blanszowania lub zamienić pomidory w dużą partię marynaty, a następnie przechowywać je w zamrażarce.
Jeśli zdecydujesz się na blanszowanie, doprowadzisz do wrzenia garnek z osoloną wodą i wrzucisz warzywa na kilka minut. Odcedzić lub osuszyć je w durszlaku, a następnie natychmiast przenieść do kąpieli z lodem. To zatrzyma proces gotowania. Pozostawić warzywa do wyschnięcia w jednej warstwie na czystym papierowym ręczniku lub ręczniku do naczyń. Jeśli zamrażasz kukurydzę, będziesz teraz chciał odciąć pestki od kolby.
3. Zamrozić warzywa
Połóż wszystko w jednej warstwie na pergaminowej blasze lub blasze do pieczenia i zamrażaj do momentu, aż stanie się twarda. Następnie przenieść do hermetycznego pojemnika lub torby zamrażalnika.
Mrożone warzywa będą też przechowywane przez około 3 miesiące. Wrzuć je do zupy i gulaszu lub upiecz lub upiecz je.
Oliwa z oliwek od wieków stanowi jeden z filarów diety śródziemnomorskiej i jest ceniona zarówno za swoje walory smakowe, jak i prozdrowotne. W...
Dbanie o zdrową dietę staje się priorytetem dla wielu osób. Jednym z popularnych trendów żywieniowych, który zdobywa coraz większą...
Whisky i whiskey. To to samo, ale inaczej. Różnica to tylko jedna litera, a wymowa jest identyczna. Jakie są różnice między whisky a whiskey?...
Jakie są zalety takiego urządzenia jak kuchenka indukcyjna? Jej główną zaletą jest to, że zużywa bardzo mało energii elektrycznej. Dzieje...
Optymalny serwis, który zrewolucjonizuje Twoje życie. Poruszamy tematy zdrowia, urody, jedzenia, podróży i wiele, wiele innych!
Przekonaj się sam.