Produkty niezbędne w zdrowej diecie. Sprawdź, czy...
Twoja codzienna dieta będzie zdrowa, jeśli Twoja kuchnia będzie pełna zdrowych produktów, które mają niską zawartość cukru, tłuszczu i...
Herbata jest jednym z najbardziej popularnych napojów kofeinowych na świecie. Napój ten ma wiele odmian, a poziom kofeiny w każdej z nich jest inny. Jednocześnie ma szeroki, niemalże uniwersalny urok, mimo że preparaty i receptury różnią się od siebie. Istnieje kilka rozproszonych dowodów wskazujących na korzyści płynące z picia herbaty, w tym niektóre badania mówiące o korzyściach płynących z picia herbaty dla mózgu. Nowe badanie dotyczyło wpływu regularnego spożywania herbaty na strukturę naszego mózgu, w szczególności. W badaniu stwierdzono, że regularni pijacy herbatę mogą mieć przewagę nad nie pijącymi, dzięki czemu mogą mieć lepszą strukturę mózgu. Badanie wykazało, że picie herbaty może prowadzić do większej funkcjonalnej i strukturalnej łączności w mózgu.
Badanie zatytułowane "Habitual tea drinking modulates brain efficiency: evidence from brain connectivity evaluation" zostało opublikowane w czasopiśmie Aging. W ramach badania poproszono grupę uczestników o wypełnienie kwestionariuszy dotyczących zwyczajów związanych z piciem herbaty, w których określono, jak często spożywają oni różne rodzaje herbat. Uczestnicy byli w wieku 60 lat lub więcej i każdy z nich podał szczegóły dotyczące swojego zdrowia psychicznego, codziennego stylu życia i ogólnego stanu zdrowia. Następnie uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy - osoby pijące i nie pijące herbaty - i poddani badaniom MRI. Zostali oni również poddani serii testów.
Naukowcy zauważyli znaczącą różnicę w łączności pomiędzy osobami pijącymi herbatę i nie pijącymi herbaty. Badania koncentrowały się na sieci domyślnej (Default Mode Network - DMN), która jest dużą siecią łączącą różne części mózgu. Raport z badania powiedział: "Obserwacje w tym badaniu częściowo potwierdzają hipotezę, że picie herbaty ma pozytywny wpływ na organizację mózgu i daje większą wydajność w funkcjonalnych i strukturalnych połączeń ze względu na zwiększoną globalną wydajność sieci znaleziono w strukturze mózgu pijących herbatę, ale nie ma znaczącego zwiększenia funkcjonalnej łączności. Zgodnie z hipotezą, picie herbaty prowadzi do mniejszej lewicowej asymetrii w połączeniach strukturalnych między półkulami".
Badanie było jednak bardzo małe, ponieważ liczba uczestników wynosiła tylko 36 osób, a liczba kobiet tylko sześć. Dlatego też wyniki tego badania można przyjąć z odrobiną soli.
Twoja codzienna dieta będzie zdrowa, jeśli Twoja kuchnia będzie pełna zdrowych produktów, które mają niską zawartość cukru, tłuszczu i...
Czasami komercyjny sukces lub porażka odmiany marihuany nie zależy od jej potencji, smaku czy wydajności. Czasami chodzi tylko o nazwę. Chwytliwa...
Len złoty jest jednoroczną rośliną, która występuje głównie w Europie i Azji. Charakteryzuje się tym, że jest bogatszy w składniki...
Koszt leczenia uzależnienia od alkoholu w Polsce można ponieść za darmo. Czas oczekiwania w ośrodkach leczenia uzależnień, szpitalach z...
Optymalny serwis, który zrewolucjonizuje Twoje życie. Poruszamy tematy zdrowia, urody, jedzenia, podróży i wiele, wiele innych!
Przekonaj się sam.