|   | 

Pyszne jedzenie i picie do spróbowania w Japonii

Kuchnia japońska składa się z wielu różnych pysznych rzeczy do jedzenia i picia. Od potraw na bazie ryżu, poprzez makaron, zupy, słodycze i inne. Odwiedzasz Japonię i chcesz mieć jakieś pomysły na to, co jeść? Oto niektóre z tych pysznych potraw i napojów, których powinieneś spróbować podczas wizyty w Japonii.

Takoyaki

Ta pyszna kula rozkoszy jest popularną przekąską pochodzącą z Osaki. Często jest wypełniona ośmiornicą w panierce typu ciasto i może być podawana z zieloną cebulą, płatkami bonito (ryba), majonezem i słodkim brązowym sosem (sos takoyaki). Gorąco polecamy spróbowanie tego jedzenia podczas wizyty w Japonii.

Kushikatsu

Kushikatsu znaczy kushi=klej i katsu = smażone jedzenie, i ty możesz zamawiać wybór te, tak jak wypełniający z grzybami, kurczakiem, wieprzowiną i różnymi innymi nadzieniami wzdłuż sosu dla dipu. To japońskie danie stanowiłoby dobrą przekąskę, lub przystawkę przed daniem głównym.

Zielona herbata i matcha

Zielona herbata jest bardzo popularnym napojem w Japonii i może być dość orzeźwiająca. Pije się ją bez mleka, a najlepiej po zaparzeniu przez kilka minut. Oprócz standardowej zielonej herbaty jest też Matcha, która jest cały liść używany w zielonej herbacie, z wyjątkiem mielonego na drobny proszek. Matcha daje Ci wszystkie korzyści i składniki odżywcze liścia, a w rzeczywistości jedna filiżanka Matcha może dać Ci takie same wartości odżywcze jak 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty.

Sake

Sake lub wino ryżowe to jeden z najbardziej znanych japońskich napojów. Można je pić na ciepło lub zimno i smakuje dość mocno. Również podczas picia można poczuć niezłe kopnięcie i rozgrzać się w zimny dzień. Zamawiając Sake w restauracji, często dostaniesz mały zastrzyk jak szklankę, a także butelkę z szeroką okrągłą podstawą i wąskim blatem, trochę jak wazon. Zauważ również, że Sake jest napojem alkoholowym i ma podobną moc jak wino.

Sushi

Oczywiście, jak można nie wspomnieć o Sushi? Sushi jest prawdopodobnie najbardziej znaną potrawą pochodzącą z Japonii i obecnie jest popularne na całym świecie. Istnieje wiele odmian, często zawierających ryby, czasami warzywa, a nawet kaczki i wołowinę. Danie może być podawane na różne sposoby, między innymi z ryżem zwiniętym w płatki wodorostów morskich i wypełnionym różnymi składnikami (Makizushi), a czasem z mięsem lub warzywami na wierzchu (Nigiri). Warto również zauważyć, że jeśli kiedykolwiek jadłeś sushi tylko ze sklepów spożywczych w domu, to nie ma to nic wspólnego z prawdziwym sushi w restauracjach czy nawet sushi na wynos ze sklepów spożywczych w Japonii. Wspaniałą rzeczą w jedzeniu sushi jest to, że jego zabawne i łatwe do podzielenia się z innymi, bułki są w kawałkach wielkości i należy użyć pałeczek do jedzenia ich tradycyjnie. Oprócz sushi można też dostać imbir, wasabi i sos sojowy.

Okonomiyaki

Okonomiyaki jest trochę jak naleśnik i powstaje z ciasta z mąki, jaj, kapusty i innych składników. Danie może również zawierać makaron, a po jego zakończeniu dostarczane jest z różnymi polewami. Jest niewiarygodnie smaczne i może być podawane na gorącym talerzu na Twoim stole, dzięki czemu świetnie nadaje się do dzielenia z innymi.

Sashimi

Sashimi jest surową i bardzo świeżą rybą podawaną w plastrach i często traktowaną jako specjalna japońska potrawa. Danie można spożywać z różnymi przyprawami, takimi jak pikle, a także sosem sojowym do dipów. Na początku Sashimi może nie być zbyt atrakcyjne, ale poczekaj aż spróbujesz.

Ramen

Ramen jest popularnym daniem na bazie zupy/rosa i może zawierać kluski, pokrojone jajko, warzywa i mięso, takie jak wieprzowina. Sos sojowy jest często używany jako część smaku w niektórych odmianach. Jedzenie sprawia, że wspaniały lunch lub wieczorny obiad i po zjedzeniu należy czuć się zdrowym i zadowolonym.

Edamame

Edamame to małe danie z fasoli sojowej, które jest gotowane lub parzone, a następnie pokrywane solą. Przy ich jedzeniu należy używać zębów i wysysać fasolę, a nie jeść prawdziwy strąk. Stanowią one wspaniały dodatek do dania lub przystawkę, są bardzo wciągające, a duża miska Edamame w mgnieniu oka zniknie.

Tempura

Temura jest pysznym japońskim jedzeniem, które jest owocami morza lub warzywami w cieście, a następnie smażone na głębokim tłuszczu. Podczas jedzenia należy zanurzyć się w sosie, który służy jako doskonały dodatek do innych potraw.

Zupa Miso

Zupa Miso jest bardzo smaczna i jak Sushi znajdziesz to serwowane w japońskich restauracjach na całym świecie. Zupa często robi używać bulion i pastę miso i wtedy zawiera innych składniki tak jak warzywa. W różnych regionach Japonia ty możesz znajdować wariacje tak jak używać białego pastę zamiast brązowego, ale ja polecałbym próbować tradycyjną brązową opartą wersję pierwszy. Miso polewka często słuzyć jako boczny naczynie i powszechnie słuzyć z śniadaniem zbyt. As well as to polewka zawiera różne korzyści zdrowotne robić mię wielki dodatek twój posiłek i dieta.

Lody z zielonej herbaty

Na koniec, jeśli masz ochotę na deser lub coś do ostudzenia w gorący dzień, to zrób te lody z zielonej herbaty, które są tak jak można się spodziewać, o smaku zielonej herbaty, słodkie, zimne i pyszne.

Zobacz również

Optymalny serwis, który zrewolucjonizuje Twoje życie. Poruszamy tematy zdrowia, urody, jedzenia, podróży i wiele, wiele innych! 

Przekonaj się sam.

Cytat

Keep your vitality. A life without health is like a river without water.

Maxime Lagacé