|   | 

Hydrolat wody różanej

Hydrolat różany to substancja, która na przestrzeni lat zyskała uznanie wśród wielu mieszkańców Polski. Do cech, które decydują o rosnącej popularności tego specyfiku należy przede wszystkim jego zbawienne, nawilżające działanie. Dzięki swoim wszechstronnym właściwościom woda różana może być stosowana w wielu dziedzinach życia. Jednym z bardziej zaskakujących faktów na temat tej substancji jest to, że można ją nawet pić. Nadaje się ona zatem nie tylko do użytku zewnętrznego. Jeśli chcesz poznać szczegółowe właściwości, rodzaje zastosowań i sposób na własnoręczne przygotowanie hydrolatu różanego, koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Czym jest woda różana?

Omawiana substancja nazywana jest hydrolatem. Oznacza to, że pozyskuje się ją w drodze przetwarzania kwiatów przy użyciu wody. Specyfik ten znano już w najdawniejszych czasach, a jego zbawienne działania wykorzystywano już od starożytności. Niektóre źródła historyczne podają, że to właśnie wodzie różanej egipska władczyni Kleopatra zawdzięczała swą niebanalną urodę. Wiele wskazuje na zasadność tej tezy, ponieważ nawet w dzisiejszych czasach kobiety zamieszkujące tereny arabskie korzystają z hydrolatu podczas mycia twarzy i włosów, a nawet używają jej do gotowania.

Woda różana - właściwości i działanie

Jedną z istotnych cech hydrolatu jest to, że posiada on pH niewiele różniące się od tego właściwego dla ludzkiej skóry. Ponadto kwiaty, z których pozyskuje się wodę różaną, zawierają bioflawonoidy nadające im barwę. Wśród nich wyróżnia się substancję zwaną kwercyną, która jest odpowiedzialna za wspieranie antyoksydacji. Działanie to polega na zahamowaniu negatywnych skutków występowania wolnych rodników w organizmie człowieka.

Właściwości antyseptyczne, kojące i przeciwzapalne zapewnia natomiast beta-karoten. Z tego powodu hydrolat różany polecany jest osobom cierpiącym na wszelkie schorzenia natury dermatologicznej. W szczególności jest on stosowany jako jeden z elementów wykorzystywanych do leczenia trądziku. Niestety sam nie poradzi sobie z tym schorzeniem, dlatego zazwyczaj jest stosowany jako uzupełnienie tego typu terapii. Woda różana zawiera także witaminy z grupy B, odpowiedzialnie za zwalczanie rogowacenia naskórka oraz niwelowanie jego nieprzyjemnego napięcia.

Hydrolat zawiera także witaminy E i C, które wpływają na poprawę nawilżenia skóry, co skutecznie spowalnia procesy jej starzenia. Dodatkowo witamina C wykazuje zdolności wzmacniające naczynka, co pozwala zwalczać problem tzw. pajączków. Do istotnych właściwości hydrolatu różanego zalicza się także jego działanie oczyszczające. Poza tym skutecznie poprawia on koloryt cery i zapewnia jej zdrowe napięcie. Dzięki nieszkodliwości wody różanej dla ochronnej, hydrolipidowej warstwy naskórka, wspaniale sprawdza się ona jako tonik. Równocześnie może być stosowana do każdego typu cery. Hydrolat zawiera także pachnące olejki eteryczne, które mogą być stosowane do aromaterapii w celu poprawy nastroju.

Wytwarzanie wody różanej

Omawiana substancja jest produktem ubocznym, powstającym podczas destylacji płatków róż z wykorzystaniem pary wodnej, w wyniku której otrzymuje się olejek różany. Posiada on natomiast bardziej intensywny, kwiatowy zapach niż hydrolat. Woda ta najczęściej otrzymywana jest w wyniku destylacji z użyciem róży damasceńskiej. Oprócz tego popularnością cieszą się także inne gatunki, takie jak róża francuska oraz stulistna.

Hydrolat różany - sposób zastosowania

Dzięki temu, że woda różana ma zbawienne właściwości dla ludzkiej skóry, główną dziedziną, w której wykorzystuje się ją, jest kosmetyka. Zazwyczaj stosuje się ją podczas produkcji toników przywracających właściwe pH cerze po demakijażu. Warto pamiętać, iż delikatne, nawilżające działanie tej substancji zapewnia możliwość jej stosowania przez osoby posiadające różne typy naskórka.

Woda różana stosowana jest także do produkcji wszelkich kosmetyków o działaniu przeciwzmarszczkowym, a więc skierowanych do cery dojrzałej. Spowodowane jest to właściwościami zawartych w róży beta-karotenu i witaminy C. Są one odpowiedzialne za działanie ujędrniające i poprawiające elastyczność skóry dzięki pobudzaniu produkcji kolagenu. Ten z kolei istotnie wpływa na spowolnienie powstawania zmarszczek i ich redukcję. Dodatkowo spryskiwanie twarzy wodą różaną zapewni cerze efekt rozświetlający. Warto używać hydrolatu w ten sposób nawet kilka razy w ciągu dnia.

Wpływ wody różanej na kondycję włosów

Omawiana substancja jest ponadto stosowana podczas produkcji wszelkiego rodzaju kosmetyków fryzerskich. Właściwości wody różanej zapewniają działanie odżywcze dla skóry głowy, a także pozytywnie wpływają na porost włosów dzięki wzmocnieniu ich cebulek. Zaskoczeniem może okazać się fakt, że hydrolat różany często jest składnikiem lakieru do włosów. Jest to idealne rozwiązanie dla pań ceniących naturalne kosmetyki.

Hydrolat różany - działanie prozdrowotne

Woda kwiatowa wykazuje także właściwości korzystnie wpływające na zdrowie. Hydrolat różany często wykorzystywany jest jako okład na powieki. Usuwa on oznaki zmęczenia oraz minimalizuje zaczerwienienie oczu. Dodatkowo zwalcza ich podrażnienie, dzięki czemu przywraca ich naturalny blask.

Zobacz również

Optymalny serwis, który zrewolucjonizuje Twoje życie. Poruszamy tematy zdrowia, urody, jedzenia, podróży i wiele, wiele innych! 

Przekonaj się sam.

Cytat

Keep your vitality. A life without health is like a river without water.

Maxime Lagacé