Wyciskarki wolnoobrotowe do soków
Wyciskarka do soków to w obecnych czasach niezastąpiony sprzęt w każdej kuchni. Pozwala codziennie dostarczyć organizmowi dawkę witamin i...
Od kilku lat prowadzenie zdrowego trybu życia staje się coraz bardziej powszechne. Jednym z jego elementów powinno być czytanie etykiet, umożliwia to bowiem uniknięcie zakupu produktów, które w swoim składzie mają tzw. polepszacze. Producenci umieszczając informacje na produkcie przekazują konsumentom dane, które ułatwiają konsumentowi podjęcie decyzji o jego zakupie. Według danych Federacji Konsumentów zaledwie co trzecia osoba czyta etykiety zamieszczone na produktach, z kolei z obserwacji amerykańskich naukowców wynika, że właśnie te osoby są szczuplejsze.
To jakie informacje muszą być zamieszczona na produktach jest dokładnie wskazane w ustawie o Bezpieczeństwie Żywności i Żywieniu Człowieka. Na etykiecie mają się znaleźć dokładne informacje na temat produktu, który trafia na stół konsumenta. W związku z tym, że przepisy mówiące o znakowaniu żywności znacząco różniły się od siebie w różnych krajach, Komisja Unii Europejskiej zdecydowała się na wprowadzenie własnych zasad, dzięki czemu zakres informacji znajdujących się na etykietach w krajach UE został ujednolicony.
Po wprowadzonych zmianach etykiety miały stać się bardziej czytelne dla konsumentów. Nie mogą one wprowadzać ich w błąd, dodatkowo została ustalona wielkość czcionki, która nie może być mniejsza niż 1,2 mm. Informacja na temat występujących w składzie produktu alergenów ma być dobrze oznakowana. Konieczne jest podawanie informacji na temat kraju, z którego pochodzi dany produkt. Na etykiecie muszą się znaleźć również dokładne informacje na temat wartości energetycznej oraz mówiące o ilości tłuszczu, węglowodanów, białka oraz soli. To ważne informacje przede wszystkich dla osób, które na co dzień pilnują diety. Na etykietach opisujących produkty mięsne muszą znajdować się dane na temat białka, a także o ilości dodanej wody, jeśli wynosi ona więcej niż 5% wagi produktu. Na etykiecie znajduje się też informacja o dacie mrożenia produktów zwierzęcych (mięso, ryby).
Dane na etykiecie powinny być przedstawione w języku polskim w widocznym miejscu. Muszą się tam znaleźć:
- nazwa produktu spożywczego;
- dane producenta oraz jego adres;
- skład produktu oraz listę składników używanych podczas produkcji z adnotacją na temat alergenów (m.in. gluten, orzechy, soja, itp.);
- data przydatności do spożycia;
- waga produktu bez opakowania;
- numer partii produkcyjnej;
- kod kreskowy;
- sposób przygotowania do spożycia w formie tradycyjnego opisu lub obrazkowej;
- sposób przechowywania (na przykład: „przechowywać w temperaturze…”, „chronić przed wilgocią”, „po otwarciu przechowywać w lodówce”);
- informacje na temat wartości odżywczej produktu.
Na etykiecie nie mogą znajdować się informacje o tematyce zdrowotnej, jak choćby te mówiące o zapobieganiu występowania chorób, leczenia ich czy sugerujące, że dzięki produktowi można szybko obniżyć masę ciała. Zabronione jest również powoływanie się na lekarzy oraz ich opinie na temat konkretnego produktu. Uważne czytanie etykiet i rozumienie znajdujących się na nich informacji może pozytywnie wpłynąć na zdrowie oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała. Warto korzystać z tej możliwości i konsekwentnie zmieniać tryb życia na zdrowy.
Wyciskarka do soków to w obecnych czasach niezastąpiony sprzęt w każdej kuchni. Pozwala codziennie dostarczyć organizmowi dawkę witamin i...
Dla wielu osób wizyta w gabinecie dentystycznym nieodzownie kojarzy się z dużym strachem, bólem a w konsekwencji z nieodpartą wręcz...
Niejedna osoba może być zaskoczona dowiadując się, jak wiele składników odżywczych można znaleźć w konopi siewnej. Konopie te znane są...
Jeszcze w latach 60 XX wieku konopie siewne były popularne i masowo uprawiane również w Polsce, a obecnie mamy renesans zainteresowania nimi z...
Optymalny serwis, który zrewolucjonizuje Twoje życie. Poruszamy tematy zdrowia, urody, jedzenia, podróży i wiele, wiele innych!
Przekonaj się sam.